Ştiu de problema semnalată de profesorul Ouatu. Tot ceea ce semnalează dumnealui este corect şi, desigur, atât timp cât sunt foarte mulţi copii olimpici, şi numărul de locuri va fi mai mare. Voi corecta tot ceea ce a reclamat profesorul.

(Promisiune deşartă!)

Iniţiatori

Initiatorii sunt reprezentati de întregul colectiv de elevi al Colegiului Naţional Iaşi.

Andu Ouatu este profesor de Fizica la Colegiul National din Iasi, unul dintre cei mai apreciati dascali ieseni din invatamanul preuniversitar romanesc, in ultimii 10 reusind sa pregateasca numeroasi laureati la olimpiadele nationale si internationale de Fizica. De asemenea, acesta face parte din colectivul de cadre didactice de la Centrul de Excelenta Iasi.

Reproducem mai jos textul integral al scrisorii!

"Stimate Domnule Prim -Ministru, 

Ma numesc Ouatu Andu, professor de fizica la Colegiul National Iasi, si indraznesc sa va scriu cu speranta ca puteti face ceva pentru continuarea dezvoltarii invatamantului de performanta din Romania. Intotdeauna ne-am laudat cu elevii nostri de exceptie, cu premiile obtinute de ei la concursuri internationale, cu studiile facute de ei in strainatate si cred ca nu va lasa indiferent faptul ca incepand din acest an se doreste reducerea semnificativa a acestor performante. Imi permit sa fac aceasta apreciere datorita a doua lucruri pe care doresc sa vi le aduc la cunostinta   

- primul semn a aparut in luna decembrie 2011 cand am aflat ca premiile care se dadeau in  anii precedenti pentru elevii si profesorii care i-au pregatit si au castigat premii la olimpiadele internationale nu se mai acorda. Era o recunoastere a meritelor si eforturilor acestora si era o traditie de cel putin zece ani ca aceste premii sa se acorde in decembrie . Eu insumi am fost de trei ori impreuna cu elevii mei la Bucuresti la aceasta festivitate si nu va ascund ca toti profesorii si elevii premiati s-au simtit extraordinar.

- al doilea lucru a aparut pe 10 ianuarie odata cu emiterea metodologiei - cadru de organizare  a concursurilor scolare . In aceasta metodologie se micsoreaza semnificativ numarul de locuri alocat la Olimpiadele nationale la toate disciplinele. Mai exact - un loc pe judet ,pe nivel de clasa (cu exceptia matematicii , fizicii , chimiei , biologiei si informaticii unde numarul poate fi marit dupa cum se spune " prin regulamente specifice") . Nu stiu cum mai poate Ministerul sa justifice faptul ca se incurajeaza competenta  si performanta in aceste conditii!. Mai concret, judetul Iasi  care de  7 ani in urma a obtinut rezultate deosebite la Olimpiada (inclusiv la cea internationala) a avut in ultimii ani aproximativ 20 de locuri, iar anul acesta reducerea este semnificativa (marindu-se si numarul de clase participante cu clasa a 6-a - mai exact avem 7 locuri cu marire la 14. Iar la  nivelul intregii tari este un dezastru!. Nu stiu ce semnale aveti din alte judete dar vestea a fost un soc pentru elevii Colegiului National, Racovita si Negruzzi pentru ca la fiecare nivel de clasa sunt cel putin 4 oameni de valori egale, cu faze nationale si zeci de concursuri la care au participat si care. vor trebui in urma acestei decizii sa stea acasa! Cum sa ii motivezipe acesti elevi cand la cel mai important concurs li se blocheaza accesul prin regulament? Pentru elevi olimpiada este cel mai important concurs si unii  mi-au spus ca ei considera pregatirea pentru olimpiada cel mai important lucru din toata scoala. De fapt stiti aceste lucruri deoarece am aflat ca ati facut liceul la "Negruzzi". Socul a fost si pentru toti profesorii din comisia judeteana. Noi incercam sa pregatim elevii foarte bine , nu facem un scop din olimpiade dar.sa spui elevilor ca ai un loc calificant la faza urmatoare (sau maxim doua) este destul de delicat in conditiile in care incurajam studiul, competenta si performanta. Iar la intrebarea lor (justificata) "de ce ni s-a micsorat numarul de locuri?" sa ridici din umeri si sa spui "Nu stiu" pentru ca  argumentul vesnic al Ministerului ca nu sunt bani este jenant pentru asemenea copii care, fiecare in parte, este o valoare a Romaniei Nu stiu cine a gandit acest ordin si acesta metodologie dar ..parca e facuta special impotriva celor care se dedica studiului unei anumite discipline - si, va rog sa ma credeti ca om implicat de 20 de ani in pregatirea lor la fizica, nu sunt putini. Pot sa va spun ca elevii ar fi in stare ca, daca ies pe 2 sau pe 3 si nu se califica la nationala, sa isi plateasca ei toate cheltuielile - numai pentru a participa la concurs. Poate incercam sa nu le frangem elanul! Va multumesc in numele tuturor elevilor pasionati de studiu din tara (si al parintilor acestora despre care am uitat sa va spun cat de mult investesc in pregatirea copiilor lor ) si sper intr-o rezolvare a celor doua probleme in favoarea celor care muncesc! Astept cu interes un raspuns!

Cu stima, prof. Andu Ouatu."


Sursa: bzi.ro