Ştiu de problema semnalată de profesorul Ouatu. Tot ceea ce semnalează dumnealui este corect şi, desigur, atât timp cât sunt foarte mulţi copii olimpici, şi numărul de locuri va fi mai mare. Voi corecta tot ceea ce a reclamat profesorul.

(Promisiune deşartă!)

PetiţieDomnule Prim-Ministru,


Am constatat în urma lecturării ordinului MECTS nr. 3035/10.01.2012, art. 30, alin. 1 o agravare la cel mai înalt grad şi o tentativă de afectare în mod negativ a sistemului de învăţământ, pe latura care ne vizează pe noi,  elevi, profesori şi părinţi, adepţi ai performanţei române. Considerăm că această "prăbuşire" a elitei  româneşti se datorează, în primul rând, reducerii numărului de locuri alocat olimpiadelor naţionale, pe  judeţul de provenienţă al participanţilor. Precizăm că locurile destinate elevilor calificaţi la olimpiadele naţionale nu se acordă conform numărului de premii obţinut de unitatea de învăţământ în anul anterior, ci era un număr (variabil de la an la an) stabilit la nivel de judeţ, în funcţie de performanţele naţionale ale tuturor elevilor participanţi în anul precedent.

Reducerea numărului de participanţi la etapa naţională constituie o problemă cu determinaţii ample,  solvabilă doar prin intermediul consultării factorilor implicaţi. În esenţă, comunicarea între reprezentanţii ministerului şi cadrele didactice ar fi oferit o soluţie acestei probleme. Dacă, ipotetic vorbind, aţi solicita opinia personalului didactic, aţi ajunge la concluzia că elevii,  participanţi la olimpiadele judeţene şi naţionale, învaţă datorită pasiunii şi talentului lor pentru un anumit  obiect, nu pentru condiţiile oferite de minister (premii, menţiuni - stimuli financiari). ştim că, la momentul  actual, resursele materiale şi fondurile alocate bunei desfăşurări a etapei naţionale sunt extrem de scăzute,  însă există părinţi care doresc să investească în educaţie şi în participarea propriului copil la o etapă superioară  a unui concurs de mare importantă.Aceasta, cu atât mai mult cu cât elevii se pregătesc timp de un an sau mai mult pentru competiţiile olimpice.

Ca observaţie adiacentă, conform ordinului MECTS nr. 3035/10.01.2012, art. 55, alin. 2, sistemul acordării premiilor în cadrul fazei naţionale a  olimpiadelor este, de asemenea, afectat drastic. Dacă în anii trecuţi, noi beneficiam de premii şi menţiuni  pentru un total reprezentând 25% din numărul participanţilor, anul 2012 ne-a adus la cunoştinţă regula potrivit căreia doar 10% din numărul participanţilor va pleca acasă cu o diplomă de valoare.

Deşi ne-am demonstrat şi susţinut prin argumente dezaprobarea în ceea ce priveşte metodologia de desfăşurare a olimpiadelor, nu am pus încă în mod explicit întrebarea : cum credeţi că veţi stimula performanţa la nivel naţional, în condiţiile în care doar un singur elev (maxim doi, conform "regulamentelor speciale") va avea şansa de a participa la o etapă superioară, de a reprezenta un judeţ.Semnalăm că, în urma desfăşurării olimpiadelor la nivelul judeţului Iaşi, cazurile în care elevul de pe locul al doilea s-a clasat la o diferenţă infimă faţă de ocupantul locului fruntaş sunt numeroase.

Am elaborat această petiţie nu doar pentru a vă atrage atenţia asupra schimbărilor nefavorabile din cadrul sistemului de învăţământ de performanţă, ci şi pentru a expune câteva cerinţe, atât ale elevilor, cât şi ale profesorilor. În primul rând, dorim abrogarea ordinului MECTS nr. 3035/10.01.2012 ,urmată de demiterea din funcţie a celui care a iniţiat această măsură fără a consulta cadrele didactice implicate. Este imposibil sa nu observăm spiritul în care a fost scrisă această decizie, ce denotă o gravă lipsă de consideraţie, atât faţă de elevii capabili  de obţinerea unor rezultate la standarde ridicate, cât şi faţă de liceele, profesorii şi părinţii care i-au format.

Vă mulţumim pentru timpul acordat şi vă scriem în speranţa că veţi lua iniţiativa corectă în ceea ce priveşte stimularea performanţei la nivel naţional.Să nu distrugem încrederea tinerilor în propriile forţe şi să promovăm valorile reale !